Kattilakosken kulttuuriosuuskunta

Hankkeet ja tukijat

MENEILLÄÄN:

Luova Triangeli

Taiteen ja kulttuurin tekijöiden, ohjelmapalveluyritysten ja matkailupalveluiden kolminaisuus muodostaa elinkeinoekosysteemin, jonka kehittäminen vakiinnuttaa kaikkien tahojen elinkeinotoimintaa ja lisää alueellista elinvoimaa. Luova Triangeli -toimijoiden kasvun edistämiseen tarvitaan tukea erityisesti harvaan asutuilla alueilla. Oulu on yhdessä 39 kumppanikunnan kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026.

Tämä avaa uusia mahdollisuuksia kehittää myös maaseudun palveluja sekä uudistaa ja monipuolistaa maaseutualueiden taloutta. Maaseutualueiden potentiaalia kulttuuri- ja tapahtumamatkailussa ei ole vielä täysin hyödynnetty. Taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden ansaintamallit ovat sirpaleisia. Hankkeessa kehitetään verkostomainen toimintatapa ja –ympäristö, jolla em. ongelmaan etsitään ratkaisua.

Eri tahojen koheesio mahdollistaa parempaa ansaintaa, pitempiä sesonkijaksoja sekä vakiintuneempia alueellisia elinvoimavaikutuksia. Hankkeen erityistavoitteena on matkailusesongin pidentäminen tarjoamalla matkailijoille kulttuurielämyksiä tavanomaisten matkailukohteiden yhteydessä.

Projektissa muotoillaan palveluja, joissa yhdistyvät taiteen tekeminen, kulttuurin tuottaminen ja perinteinen matkailuliiketoiminta, kuten majoitus- ja ravintolapalvelut. Hankkeessa on myös kansainvälinen ulottuvuus, jossa hyödynnetään residenssitoiminnan ja majoituspalvelun myyntiportaaleita ja –verkostoja.

Hankkeen tavoitteena on kehittää em. alojen yrittäjien ja ammatinharjoittajien, taide- ja muiden kulttuuriyhdistysten ja residenssitoimijoiden sekä matkailuyritysten yhteistyötä, henkilöstön koulutusta sekä ko. alojen kaupallistamis- ja liiketoimintaosaamista. Hankkeen päätoteuttaja on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti.

Osatoteuttajina toimivat Kattilakosken kulttuuriosuuskunta, Oulun kulttuurisäätiö ja Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry. Hankkeen toteutusalueena on Pohjois-Pohjanmaan kunnat.

PÄÄTTYNEITÄ HANKKEITA:

Kulttuuri Startti – Luovien kokeilujen kautta osallistujaksi 2018-2020
Yhteistyökumppani: Ylivieskan seutukuntayhdistys

Rahoitus: Opetus- ja kulttuuriministeriö

Kulttuuristartti koostuu luovista kulttuurikokeiluista Ylivieskan ja Kärsämäen kuntien alueella. Kokeilut tehdään testiryhmissä, joiden avulla kulttuuripalveluita kehitetään kävijälähtöisesti. Kokeiluiden ja niissä kerätyn tiedon pohjalta laaditaan osallistamissuunnitelma alueen kulttuuripalveluiden käyttöön.

Hankkeen puitteissa on toteutettu ammattitaiteilijoiden vetämiä työpajoja, tutustumisia erilaisiin kulttuuritapahtumiin sekä uusien toimintamuotojen ideointia yhteisöllisesti.

Kulttuurikokeilut ja niiden pohjalta luotava suunnitelma vastaavat alueen kulttuuritoimijoiden tarpeeseen puhutella aiempaa laajempaa yleisöä, ja kuntien tarpeeseen tukea kulttuuritoimijoita hyvinvointityössä. Uudet toimintamallit leviävät alueellisesti mukana olevissa kunnissa, valtakunnallisesti mukana olevien tahojen maan laajuisen toiminnan avulla ja kansainvälisesti mukana olevien toimijoiden aktiivisen kansainvälisen toiminnan avulla.

Kulttuurin Kuntokuuri -kehittämishanke 2017-2018

Rahoitus: Keskipiste Leader

Kulttuurin Kuntokuuri hankkeessa aktivoitiin kuntalaisia mukaan kulttuuritoimintaan ja kehitetään alueen kulttuuritapahtumia ammattimaisemmiksi. Kulttuuritapahtumista luotiin yhtenäinen kulttuurifestivaaliviikko, jonka markkinoimiseksi tuotettiin yhteinen vuosikello. Samalla edistettiin paikallisdemokratiaa, kun asukkaat pääsivät mukaan tapahtumien ja kulttuuritoiminnan suunnitteluun. Hankkeessa kehitettiin Suomelan leirintäalueen toimintaa ja vahvistettiin Paanukirkon kulttuurimatkailullista profiilia.

Tarinoiden matkassa – Paanutontun jalanjäljissä” 

on alueellinen tarinoita, tapahtumia ja kulttuurimatkailua yhdistävä hankekokonaisuus, joka pilotoidaan Kärsämäellä Paanutontun jalanjäljissä -hankkeena. Paikallisista elementeistä koostuvan hankkeen kokemukset ja opit on helppo muokata sopimaan muihinkin maaseutukuntiin piristämään matkailun tuottavuutta ja parantamaan yritysten ja yhteisöjen välistä yhteistyötä.

Hankkeen tavoitteena on kehittää alueen matkailuelinkeinoa lisäämällä yhteistyötä alan yrittäjien ja yhteisöjen sekä tapahtuma-alan toimijoiden kesken. Tavoitteena on sekä kasvattaa matkailun sesonkiaikaa että lisätä hyviä syitä pysähtyä Kärsämäen seudulla. Toimenpiteissä innovoidaan ja toteutetaan uusia matkailu- ja tapahtumapalveluja sekä kehitetään osallistavilla metodeilla alan yhteisöllisyyttä. 

Hankkeen aikana kartoitetaan Kärsämäen kunnan aineellinen kulttuuriperintö sekä tarinallistetaan ja tehdään konkreettisia, mielenkiintoisia tutustumiskohteita ja tuotteita, joista on iloa niin alueen asukkaille kuin matkailijoille ja vapaa-ajan asukkaille.

Päättyi 29.2.2024

AIR Frosterus -verkkoresidenssitoiminnan kehittäminen 2020

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Kattilakosken kulttuuriosuuskunnalle valtionavustuksen AIR Frosterus -verkkoresidenssin kehittämiseen digitaaliseen ympäristöön sopivaksi. Hankkeessa lisätään osaamista ja ymmärrystä verkossa tapahtuvaa residenssitoimintaa varten.

Etsimme hankkeen aikana verkkoalustan, jolla taiteilija voi sekä esitellä taidettaan, kertoa omasta toiminnastaan että saada maailmanlaajuista näkyvyyttä ja yhteisömme tuen omaan taiteelliseen toimintaansa.

Hankkeen myötä voimme periä kohtuullisen verkkoresidenssimaksun kuratoiduilta taiteilijoilta ja sen turvin ylläpitää verkkoalustaa, johon voidaan liittää striimiä, korkealaatuisia kuvia, musiikkia, videoita, jne kunkin taiteilijan tarpeen mukaan.

Hankkeeseen etsitään yhteistyöhön verkkoteknologiaa tarjoava yritys, jonka kanssa voidaan muokata taiteilijoidemme tarpeisiin sopiva ja helposti ylläpidettävä julkaisualusta.

Euroopan Solidaarisuusjoukot

Storytelling is in the core of every human beings existence, and we wish to share local and multicultural stories to create a more inclusive Europe and promote solidarity.

We want to increase multicultural understanding through storytelling and create communities where human values are respected. We want to give our participants valueble experiences with art and culture and tools that benefit them in their lives.

At the same time we work to strengthen European cultural heritage.

The programme offers a range of communal activities especially in the field of art and culture. These activities will support and inspire the participants and include the residents of Kärsämäki.